Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗ ΔΙΝΟΥΝ ;

Το Ασφαλιστικό, αναμφισβήτητα, είναι ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο θέμα. Όμως είναι μια πραγματικότητα η οποία μεν είναι επείγουσα, αλλά δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί άμεσα. 
Η λύση του Ασφαλιστικού, είτε μας αρέσει, είτε όχι, είτε είναι εύκολη λύση, είτε όχι, η λύση είναι μακροπρόθεση
Πως όμως μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμη, ή έστω μεσοπρόθεσμη ;
Πριν απ' όλα πρέπει να σκεφθούμε την πηγή του κακού. Δεν θα αναφερθώ στο 1953 επί Μαρκεζίνη που έβαλε τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών ταμείων, στην ΤτΕ με 0% επιτόκιο, θα αναφερθούμε όμως στα δομημένα ομόλογα και στον διασκορπισμό των Αποθεματικών εδώ κι εκεί. Θα αναφερθώ όμως στο γεγονός ότι μπορούν κάποιοι, έστω και αν είναι υπουργοί να "ακουμάνε" τα αποθεματικά των Ταμείων. Το πρώτο πράγμα λοιπόν, που πρέπει να γίνει, είναι κανείς να μην έχει το δικαίωμα να πειράξει τα αποθεματικά. Ας το καταλάβουν όλοι ότι τα αποθεματικά είναι η σιγουριά των ασφαλισμένων, είτε της κοινωνικής, είτε της ιδιωτικής Ασφάλισης. Αν δεν είχαν πειραχτεί τα αποθεματικά, τώρα δεν θα είχαμε τόσο σοβαρό πρόβλημα και στις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ και στην ΥΓΕΙΑ.
Ένας άλλος σοβαρότατος παράγοντας που διαμορφώνει το Ασφαλιστικό είναι το δημογραφικό πρόβλημα. Ξέρετε ; πριν από 25 χρόνια υπήραχαν 4 εργαζόμενοι πρός 1 συνταξιούχο, σήμερα έχουμε 1 1/2 εργαζόμενο προς 1 συνταξιούχο. Μπορεί έτσι να βγάλετε ένα πρώτο συμπέρασμα από που προέρχεται το πρόβλημα. 
Η ΑΝΕΡΓΙΑ και το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ, είναι οι δύο πιο βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση του Ασφαλιστικού προβλήματος. Η μεν Ανεργία έχει φτάσει ποιά στα ύψη,  το δε Δημογραφικό βρίσκεται υπό διωγμό, αφού και οι 3τεκνοι και οι πολυτεκνοι πραγματικά βρίσκονται υπό διωγμό. Τα όποια πλεονεκτήματα είχαν, αυτά έχουν κουτσουρευτεί ! Είναι ανάγκη και μεγάλη και άμεση, αυτούς τους δύο παράγοντες οι όποιες κυβερνήσεις να τους ενισχύσουν διότι ΜΕ ΑΝΕΡΓΙΑ και ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ.
 Θα μπορούσα να κάνω προτάσεις πως μπορεί να ενισχυθεί και ο τομέας της ανεργίας και του δημογραφικού, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση πολιτικού περιεχομένου, που δεν πρέπει εδώ να το συζητήσουμε. 
Επομένως, η μεν ανεργία μπορεί να λυθεί μεσοβραχυπρόθεσμα, το δε δημογραφικό να λυθεί μεσομακρυπρόθεσμα. Πως όμως ;
Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει κάνει κάτι ουσιαστικό προς την κατεύθυνση αυτή. 
Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Εύκολες και ανόδινες λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως λύσεις ριζοσπατικές οι οποίες όμως δίνουν ΛΥΣΗ. Σήμερα δίνουμε δύο τέτοιες λύσεις και τις προτείνουμε τώρα εδώ. 
1. Όλοι λέμε ότι οι σημερινοί 40άρηδες, 30άρηδες και οι νεότεροι νέοι οι οποίοι έχουν απομείνει στη χώρα και δεν έχουν πάει στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ !!! Αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο και δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία. 
Αν λοιπόν δημιουργηθεί ένας "ειδικός λογαριασμός" στον οποίο οι γονείς των παιδιών από 1 ημέρας μέχρι 18 ετών, να μπορούν να καταθέτουν σ' αυτό το λογαριασμό, ένα ελεύθερο ποσό με minimum τα 10 € μηνιαίως. Όταν θα συμπληρώνει τα χρήματα που αντιστοιχούν με 1 ένσημο, τότε η πολιτεία να του δίνει ένα Bonus ίσο με ένα ακόμη ένσημο. Αυτό το μέτρο θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να μπουν ΑΜΕΣΑ, ΖΕΣΤΑ ανέλπιστα χρήματα στα Ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα σημερινά μικρά παιδιά, μέχρι να αρχίσουν να κολλάνε τα δικά τους ένσημα, να έχουν καλύψει ένα μεγάλο αριθμό ενσήμων, ώστε να μπορούν να πάρουν, επί τέλους, μια σύνταξη όταν θα έλθει ο καιρός. 
Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για να μπουν άμεσα χρήματα που έτσι μπορεί αυτό να λειτουργήσει σαν ένα ισοδύναμο, που υπόσχονται ότι θα εφαρμόσουν, αλλά που δεν έχ9ουν βρει ακόμα.
2. Το δεύτερο απλό μέτρο έχει όνομα και είναι υπαρκτό σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Το όνομα αυτού ; ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ !
Αν δεν μπει στο παιχνίδι η Ιδιωτική Ασφάλιση, τότε λύση δεν υπάρχει. Αυτό το μεικτό σύστημα, δεν είναι πρωτόγνωρο, πολλές χώρες το έχουν εφαρμόσει με πάρα πολλά και θετικά αποτελέσματα. 
Η Ιδιωτική ασφάλιση, ξέρει και μπορεί να δώσει μια συμπληρωματική Σύνταξη, που θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση του πιο σοβαρού θέματος των Συντάξεων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου